For non Dutch readers, use the translation app on the right hand side for my old Dutch blogs

Hi there,

Thank you for visiting my blog. Via this digital medium I'm trying to give you a glimpse of my effort to travel the world. On the right hand side there's an overview of where I've been whilst blogging. Hopefully I'll succeed in making you jealous enough to follow me in my footsteps to the places I've blogged about, but also to places I haven't seen yet. Enjoy!

Sven

Van Flores naar Palenque via Bethel en Frontera Corozal

Flores was de laatste plek in Guatemala die ik zou bezoeken. Daarna Mexico!! Alleen hoe zou ik naar Mexico reizen? Er was opnieuw een toeristenshuttle, maar ik heb eerst uitgezocht of het ook met het openbare vervoer kon. De grensovergang ligt bij Bethel (Guatemala) en Frontera Corozal (Mexico). De twee landen worden hier gescheiden door een rivier en er is geen brug. Dit zorgt ervoor dat er hier geen grote vracht wordt vervoerd met als resultaat een kleine grensovergang. Door het beperkte aantal mensen die deze grens gebruikt was het erg moeilijk om iets over busvervoer en transport over de rivier te vinden. Na lang zoeken besloot ik voor de tweede keer een toeristenshuttle te nemen a la 25 Dollar.

We begonnen vroeg en de weg van Flores naar Bethel was erg slecht. De weg zat vol met gaten en de bus reed erg langzaam.


We waren in een uithoek van Guatemala en het ontwikkelingsniveau was erg laag. Dit had als gevolg dat de omgeving wel erg mooi was! Bij de douane moesten we weer een belasting betalen om het land te verlaten (officieel mogen ze geen geld vragen, maar de douanebeambtes proberen hun salaris iets op te hogen..). Je kan hier meteen je extra Quetzales omruilen voor Pesos, wat aan te raden is (er is geen bank in Bethel of Frontera Corozal!). Vervolgens moesten we even wachten omdat de boot geen benzine had.



Bij Frontera Corozal werden we door deze jonge begroet:


Eenmaal aan land kregen we een stempel van Mexico en werd ons verteld dat we 400 Pesos (ongeveer 23 euro) zouden moeten betalen wanneer we het land zouden verlaten. De weg van Frontera Corozal naar Palenque was schitterend:



We kwamen rond 15:00 aan in Palenque, negen uur nadat we waren vertrokken. Het deel van Flores naar Bethel duurde het langste. Achteraf ben ik erg blij dat ik de toeristenshuttle had genomen. Toen we uit het eerste busje stapte stond de boot al klaar en toen we aan wal stapte van Mexico werden we met de taxi naar het grenskantoor en vervolgens het busstation gebracht waar de volgende bus op ons stond te wachten. Alles liep erg vlot en sloot goed op elkaar aan. Wanneer ik het zelf had geregeld zou dat mij nooit voor 25 Dollar zijn gelukt, had ik er veel langer over gedaan en had ik een hoop extra zorgen gehad. Dus voor de reizigers die dit traject ook doen: neem een toeristenshuttle!

Wat me erg opviel in Mexico was het weer: er stond een lekker zonnetje en het was een stuk warmer dan in Guatemala. De dagen daarna bleef het ook zonnig terwijl het in Guatemala voornamelijk bleef regenen. Bijzonder hoe het weer zo verschillend kan zijn wanneer je de grens oversteekt.

2 comments:

  1. @ sven ten Hagen
    welke firma was de toeristenshuttle?
    groeten

    ReplyDelete
  2. Ik heb geen idee. Mijn hostel in Flores (Hostel Los Amigos) heeft dat voor mij destijds geregeld. Elk hostel in Flores of Palenque zou je een naam moeten kunnen geven waar zij zaken mee doen (kijk even op hostelbookers.com voor een hostel als je er nog niet bent).

    Succes,

    Sven

    ReplyDelete